Sohbet Girişi
FARKLI SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kurban için vekalet verme nasıl olur?

Kurban için vekalet verme nasıl olur?

Kurban vekaleti için genellikle akıllara farklı sorular gelmektedir, bunları tek tek sayacak olursak aşağıdaki gibi sizlerden gelen soru cevap şeklinde örneklerimize bakabilirsiniz.

1- Kurbanı başkasına kestirirken, gönülden niyet edip, Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim demek gereklidir. Kurbanı bir başkası kesecekse eğer, (Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi olarak vekil ettim) der. Veya şöylede olabilir, (Kurban işimi halletmek için seni umumi vekil ettim) demek de mümkündür.

2- Bir başkası, kendisine kurban kesmesi vacib değilse, vekil, vacib diye kesse, kurban yine nafile olarak sahih olur. Adak, akika veya nafile kurban, yanlışlıkla vacib diye kesilse mahzuru görülmez.

3- Kurban kesmeye vekil olan, sahibinden ayrıca izin almadıkça veya umumi vekil edilmedikçe, başkasını kendine vekil yapamaz. Umumi vekil ise başkasını, o da bir başkasını vekil yapabilir.

4- Vekâleten kurban kesene, kimi çok, kimi az para verebilir. Vekil, vekâlet aldığı kimseler adına kurban keser veya başkasına da kestirebilir. Daha sonra vekil, ondan para ister veya istemez, kendi verebilir. İki kurbana yetecek para veren için de, iki kurban alır veya ona iki hisse verir. Yahut iyisinden bir kurban alır, çünkü umumi vekil, tam yetkilidir.

5- Birden çok kişiye vekâlet vermek sahihtir. Bir işe vekil olan iki kişiden biri, tek başına yetkili olamaz. Ancak emaneti vermede, borcu ödemede, kurban kesme gibi işlerde, biri tek başına yetkili olabilir, çünkü bu işlerde vekillerden birinin, diğerinin görüşünü sorması gerekmez. Bir kimse, kurbanını kesmek üzere 4 kişiye vekâlet verse, bu vekillerden biri kesince, ötekilerin görüşünü almaya ihtiyaç yoktur. Kurban, dinimize uygun kesilmiş olur.

6– Bir kimse birine, (Kurban işimi özermisin) dese, ona para vermese bile vekâlet vermiş olur. O kişi de bir hayvan alıp kesebilir görevi icra edebilir.

7- Bir kimsenin kendi hayvanını başkası adına kesmesinin caiz olması için, bu kimsenin, kendi hayvanını başkasına veya onun vekiline hediye etmesi, onların da teslim alması, sonra bunu vekil ederek geri verip kestirmeleri gerekir.

8- Başkasının hayvanını ondan habersiz, onun için kurban etmek caizdir.

9- Vekâlet almadan, hanımının adına vacib kurban kesen bir kimse, daha sonra hanımına anlatsa, o da razı olsa, kurban sahih olur.

10- Başkasının hayvanını, ondan izinsiz, kendi için kurban eden, sonra kıymetini öderse, caiz olur. Sahibi kıymetini kabul etmeyip, kesilmiş hayvanı alırsa, sahibi için kurban edilmiş olur.

Böylelikle 10 maddelik sıralamada belki sizinde arasında kendinize cevap olarak aradığınız konuyu ele almış olduk, dilerseniz dini sohbet konulu paylaşımlarımıza destek verirsiniz.

 

Tüm kalbiyle kurban keseceklerin Kurban Bayramı Mübarek Olsun.

IRCMasteR 42
Cevap bırakın

Kategoriler
kategoriler
Genel Kurallar
kurallar
kuralSohbet odalarımız +18 yaş kullanıcılar için uygundur. 18 yaş altı kullanıcıların girmesi yasaktır!
kuralKanallar içerisinde küfür etmek, devlet görevlilerine hakaret etmek siyasi propaganda yapmak yasaktır!
kuralYaşadığınız soru, destek veya takıldığınız yerlerde #help kanalını kullanabilirsiniz.
kuralKanal yetkililerinin yaptığı uyarı dikkate almayan kişiler kanaldan tamamen uzaklaştırılacaktır.
söz
yukarı