Konya Ereğli Coğrafi Yapısı
Ereğli,İç Anadolu yaylasının Konya ovası ile güneye doğru uzanan ve Toroslarda nihayet bulan,denizden l054 m. yükseklikteki düzlüğe kurulmuş olup,İlçe 37-38 Kuzey enlemi ile 35.5-34.5 doğu bağlamı arasında 2,260 Km2.lik yüzölçüme sahiptir. Doğusunda Ulukışla,Kuzeydoğusunda Bor, Kuzeyinde Aksaray, Kuzeybatısında Karapınar, Batısında Ayrancı ve Güneyinde Halkapınar ve Toros dağları ile İçel İl?i bulunmaktadır. Şehir merkezinin meskun alanı 68 Km2 ,İmar alanı ise 35 Km.2 dir.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ
1)DAĞLAR
Toros dağları İlçe merkezinin 20 Km. Güneyinde başlamakta olup;ilçenin kuzeyinde 3254 metreye ulaşan ve sönmüş bir volkan olan Hasan dağı yer almakta Kuzey batısında ise Karacadağ bulunmaktadır.
Köylerin bir çoğu Konya ovasının devamı olan düzlükte bir bölümü ise Toros dağlarının kuzey eteklerinde kurulmuştur.
2-)AKARSULAR
İlçenin en önemli akarsuyu Toros Dağlarının bir parçası olan Bolkar Dağlarında çıkan ve çıktığı köyün adını alan İvriz çayıdır. Bu çay doğusundaki Delimahmutlu köyünden gelen Delimahmutlu çayı ile birleşerek 83 milyon m3 su kapasiteli İvriz barajına dökülür.
B) BİTKİ ÖRTÜSÜ
İlçe kırsal bir alandadır. Kuzeyi her ne kadar toslara dayansa da orman ağacına rastlanmamakla birlikte kısmi olarak yeni ağaçlandırma sahaları dikkati çekmektedir. İlçenin % 49 tarım arazisi, % 12 çayır mera, % 38 tarım dışı arazi, % 1 orman ve fundalıktan oluşmaktadır.
C) İKLİM
Ereğli’de karasal iklim şartları hakimdir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert geçmektedir.
Tarih boyunca Hitit, Asur, Kimmer, Frig, Lidya, Pers, İskender İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans idaresinde bulunmuş Ereğli, 9 asırda Bizans ile Abbasiler arasındaki mücadeleye sahne oldu. Anadolu Selçukluları zamanında Türklerin idaresine giren ve 1211 ve 1216 yılları arasında Kilikya Ermeni Krallığı işgalinde kalan Ereğli, Anadolu Beylikleri zamanında Nure Sufi Bey’in kurduğu Karamanoğlu Beyliğinin 1250 ve 1256 yılları arasındaki ilk başkenti olmuştur.[4] İlçe, Fatih Sultan Mehmet devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. 1553’te Kanuni Sultan Süleyman İran seferi dönüşünde çadır kurup konaklamış ve oğlu Şehzade Mustafa’yı Ereğli’de boğdurtmuştur. Bağdat Demiryolu’nun ilçeden geçmesi ile Ereğli’nin önemi daha da arttı. Osmanlı Devleti’nin son döneminde Konya vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, Cumhuriyet döneminde de ilçe olma durumunu devam ettirdi.
Ereğli de gezilecek yerler ve ziyaret edenleri kendisine hayran bırakan eşsiz doğası ve kendine has güzelliği ile gezginleri kendisine çeken bu ilçe, hem doğal hem kültürel hem de termal bir tatil açısından mükemmel bir noktadır.
Sizler de ailenizle ya da arkadaşlarınızla beraber birlikte sadece bir iki gününüzü ayırarak bu harika ilçeyi gezme imkanına sahipsiniz.
Konya Ereğli Müzesi
Konya Ereğli Müzesi, Ereğli ilçe merkezinde yer almaktadır. Ereğli Belediyesi’nin ve etrafının tarihi ve yapı zenginliği göz önüne alınarak 1967 yılında hizmete sunulmuştur. 1980 yılında onarımı tamamlanmış ve ayrı bir depo binası ek olarak yaptırılmıştır. Tek katlı olan müze binasında Arkeoloji ve Etnografya olmak üzere iki farklı gösteri salonu yer almaktadır. Arkeoloji salonunda yaklaşık olarak beş yüz eser beş farklı vitrinde kronolojik sıralama ile sergilenmektedir. Bir numaralı vitrinde Neolitik Zamandan Geç Hitit Zamanına kadarki zaman içerisinde Ereğli ve etrafında yer alan yapılan (kaplar, taş aletler, obsidyenler, mühürler vs.) sergilenmektedir. İki numaralı vitrinde Göztepe mevkiinde yer alan Göztepe tümülüsünde 1974 yılında gerçekleştirilen kazılar sonucunda ele geçirilen eserler (Helenistik döneme ait) ve Roma dönemine ait olan heykel parçaları, figürler de yer almaktadır. Bunların yanında kandiller de sergilenmek için bu vitrinde yerlerini almıştır. Üç numaralı vitrinde Ereğli’ ye 40 kilometre mesafedeki Oymalı yeraltı şehirleri kazısında bulunmuş olan eserler, Bizans Devrine ait eserler ve cam unguentariumlar sergide kendilerine yer bulmuşlardır.
Arkeoloji salonundaki dördüncü vitrini ise sikke vitrini olmak üzere dizayn edilmiştir. Sikkeler dönemlerine göre ayrılarak sergilenmektedir. Beşinci vitrinde ise Ereğli’ ye 17 kilometre mesafede bir kasaba olan Zengen’ de kum ocaklarında gerçekleştirilen çalışmalarda kepçeye takılarak tesadüfen bulunan mamut fosiline ait parçalar ziyaretçilerin huzuruna sunulmuştur. Yaklaşık olarak yüz elli eserin sergilendiği Etnografya salonunda iki adet vitrin yer almaktadır. Vitrinlerde satın alma ya da hibe yolu ile birlikte müzeye kazandırılmış yöresel kıyafetler, takılar bakır tabaklar ile bir tane de el yazması Kur’an-ı Kerim sergilenmektedir. Bahçe sergisinde ise, mezar stelleri, sütunlar, sütun başlıkları, taş değirmenler ve küpler de yer almaktadır.
Atatürk Kültür Parkı
Konya Büyükşehir Belediyesi’ ne bağlı olan Ereğli’nin eşsiz güzelliklerinden olan, gezilebilecek yerlerinden ve piknik alanlarından birisi olan Atatürk Kültür Merkezi, Konya – Adana Karayolunun hemen yanı başında bulunan, Ersu Fabrikası’ nın olduğu bölümün ise hemen kuzey tarafında yerini almaktadır. Atatürk Kültür Parkı yalnız Ereğli Belediyesi’ ne has yemyeşil dokuyla sarılmış çevre kentlerden ve ilçelerden birçok ziyaretçiyi karşılayan çok nadide bir alan konumundadır. Atatürk Kültür Parkı içerisinde yapay gölet, amfi tiyatro, basketbol ve voleybol sahaları, bisiklet parkuru ve piknik alanları yer almaktadır. Atatürk Kültür Parkı Ereğli Belediyesi’ nin nefes almasını sağlayan önemli bir yeşillik bölgesidir.
Atatürk Kültür Parkı’na girişler ücretsizdir.
Konya Ereğli Ulu Camii
Konya, Anadolu tarihinde çok önemli bir şehir olmasının yanı sıra çevre ilçeleri de aynı şekilde önemli bir tarih yapısını da bünyesinde barındırarak adeta tarihe başkentlik yapmaktadır. Konya’ nın önemli ve tarihi ilçesi olan Ereğli, aynı zamanda tarih öncesindeki birçok medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Bunların başında gelen Karamanoğulları’ nın merkezi şehirlerinden birisi olan Ereğli Belediyesi, Ulu Camisiyle başlı başına tarihe ışık tutuyor. Ereğli Belediyesi, Cami-i Kebir Mahallesi’nde bulunan Ulu Cami’ yi, Karamanoğlu İbrahim Bey’ in oğlu Mehmet Bey 1426 yılında inşa ettirmiştir. Bununla birlikte caminin yapımı ile ilgili bir takım çelişkili iddialar bulunmaktadır. Selçuklular döneminde inşa edilip, Karamanoğulları tarafından imar ettirilerek kullanıldığı da iddia edilmektedir. Ayrıca 40 metre yüksekliğindeki minaresinin Selçuklular tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edildiği de ileri sürülüyor. Minarenin yaptırıldığı tarihi yazılı olmamasına rağmen buradaki “Sinetün” kelimesi Ebcet hesabına göre h. 510 (1116) yılına işaret ettiği bilinmektedir. Bu durumda minare Anadolu Selçuklu Sultanı I.Meslek zamanında (1098 – 1150) aittir. İ. Hakkı Konyalı’ ya göre:”Minarenin mimarı da Mehmet Mecnun Havlanoğlu Mehmet Dımışla’dır.” buna dayanarak mimarının da kim olduğunu rahatlıkla öğrenmiş oluyoruz.
Kwangjin Parkı (Kore Kardeşlik Parkı)
Kore Kardeşlik Parkı (Kwangjin Parkı), konum olarak aslen ülkemizden çok uzakta bir devlet olsa da halkımıza genel olarak hep sıcak geliyor. Kwangjin Parkı bunun sebebinin elbette Güney Kore’ nin bağımsızlığında Türk Ordusunun gösterdiği kahramanlık destanları, buna karşılık olarak da Güney Kore’ nin vefalı duruşunun olduğunu herkese kanıtlamıştır.
Güney Kore ile Kore Savaşı nedeniyle oluşan kardeşlik bağları Kore’de sadece Türkler için yapılmış olan anıtın yanında Türkiye’de de Kore mimarisi ile inşa edilmiş eserlerden birisi Konya’nın Ereğli ilçesinde yer almaktadır. Hem Kore ile dostluğu hem de Kore’deki ölümsüz kahramanlarımız, şehitlerimizin hatırasını yaşatıp sürdürecek bir park olan Kwangjin Parkı (Kore Kardeşlik Parkı) bir rekreasyon alanı olarak bizleri karşılamaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Ereğli’de yer alan hem tarihi hem de kültürel miras özelliğindeki, geniş bir alanda inşa edilen bu parkın hizmete açılış tarihi 16 Ekim 2002 olarak kayıtlarda yer almaktadır.
Kwangjin, Güney Kore’de bulunan bir kent ve bu park da adını bu kentten almaktadır. Aynı zamanda bu kültür mirası park, Kwangjin Belediyesi ile Ereğli Belediyesi arasında imzalanmış olan Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü kapsamında yaptırılmıştır. İki devlet arasındaki dostluk ve kardeşlik bağını daha da çok güçlendirmek amacıyla iki ilçenin 18.500 metre kare lik alana ortak bir şekilde inşa ettiği park, Ereğli’ ye apayrı bir güzellik katıyor. Parkın Ereğli’ de inşa edilmesinin nedeni, ölümsüz ve destan yazan kahramanlarımızdan olan Yüzbaşı Kamil Atalay’ın Kore Savaşında şehit olmasında saklı. Kore’de yüksek lisans eğitimi amacıyla bulunan Ereğlili Kudret Oltan iki şehir arasındaki bu kardeşliğin temelini atmaktadır. Belediye başkanını ziyaret eden Oltan, bu esnada Kore’de şehit düşen Yüzbaşı Atalay’ dan bahsediyor ve Belediye Başkanı John Young Sump, bu anlatılanlardan çok etkilenmiş ve de aralarındaki ilişkileri geliştirmek istemiş, daha sonra Ereğli Belediye Başkanını ziyarete gitmiş. Ereğli Belediye Başkanının Kore ziyareti esnasında da protokol imzalanarak, kardeş şehirler dostluklarını resmi hale getirmiştir.
Kwangjin Parkı (Kore Kardeşlik Parkı)’na girişler ücretsizdir.
Ereğli Günübirlik Gezilecek Yerler
Meke Gölü
Meke Gölü, Ereğli ilçesine ortalama yaklaşık 50 km uzaklıkta yer alan bir bölgedir. Ereğli’de yaşayan ve gezmek için günübirlik yerlere gitmek isteyenler tarafından çokça ziyaret edilen Göl, Konya Karapınar mevkiinde yer almaktadır. Gezerken zevk alacağınız ve kendinizi doğanın içerisinde hissedeceğiniz bir yer olan Meke Gölü, uzun yıllardır ziyaretçilerini bekliyor.
Meke Gölü, günümüzde 2000′ li yılların başlarından itibaren kuraklık ve bilinçsiz bir tarımsal sulama neticesinde yer altı su seviyelerinin her geçen günler azalması sonucunda oluşmuştur. Meke Gölü, tarihe ev sahipliği yapan Konya Büyükşehir Belediyesi’ nin Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Bu farklı göl sönmüş olan bir volkan kraterinin gaz patlaması neticesinde su ile dolmasıyla oluşan ve de ortasında bazı adacıklar barındıran bir gölümüzdür. Ayrıca Karapınar Düzlüğünde yer almaktadır ve Karapınar – Ereğli yolunun yaklaşık olarak 7. kilometresinde yer almakta olan bir sapaktan dönülüp yaklaşık olarak 2 kilometre içeri tarafa doğru gidilir. Meke Gölü tam olarak konumu burasıdır.
Porsuk- Zeyve Höyüğü
Porsuk- Zeyve Höyüğü, Niğde’nin Ulukışla ilçesi Porsuk köyünde bulunmaktadır. Ilgın ilçesine yaklaşık 60 km uzaklıkta yer alan bu höyük Roma Döneminden kalmıştır. Porsuk- Zeyve Höyüğü de Niğde şehir merkezine 55 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Porsuk – Zeyve Höyüğü, Antik Roma döneminden kalmıştır. Höyük içi ve çevresinde 1970 yılında kazı çalışmaları başlatılmıştır. Kazı çalışmaları halen istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Kazı çalışmalarını Fransız uzman bir ekip yürütüyordur. Kazılarda çıkan eserler Niğde Müzesi’nde teşhir edilmektedir.
Konya’nın en büyük ilçelerinden Ereğli için tatil programınız hazır olduğunda, konaklama seçenekleri için Konya Sohbet sayfamızı inceleyebilirsiniz.